Thursday 28 November 2013

Consumero, ergo sum

pildi päritolu
Me oleme jubedad tarbijad. Me kõik tassime peost kottide viisi kraami koju, et siis peaaegu samasuured kotid peagi maja taha rohelisse kastikesse visata ja unustada. Ja miks ka mitte? Tulevad ju numbrid meie pangakontole, mille eest saame poes igasugust vahvat nänni ja oma ülejäägid saame lihtsalt teadmatusse ära saata ega pea nendega enam kunagi tegelema. Me ei näe seda, mida meie hoolimatus teeb, aga näeme seda, kui naaber on ostnud midagi, mis on meie omast on suurem, uhkem ja ilusam.

Meil on vaja näidata oma rikkust, et saada võimu, et saada... jumal teab, mida. Kui teab.

Abdur Raheem Green tõstatab taas küsimuse, mida me kõik tegelikult vahel küsime:  "Kas rikkus teeb õnnelikuks? (Does wealth=happiness?)" (vaata ühte head videot siit)

Ma ju tean, et rahas ei peitu õnn, aga miks siis on nii uskumatult hea meel, kui näiteks palka tõstetakse?  Sügaval sisimas on alati tunne, et kui oleks see numbrike veidikenegi suurem, siis oleksin palju-palju õnnelikum.

Selle kohta on tabavalt öeldud, et rahaga ei saa õnne osta, aga on palju mugavam nutta Mercedeses kui jalrattal.
Mis näitab, et rahaga on parem, aga me tähtsustame seda liialt üle. 

Green ütleb, et me tahame kõik elada Ameerika unelmas, aga et me nii elada saaks, oleks meil vaja 3 maakera. Aga meil on ainult 1. Meil ei ole piisavalt ressursse. Kuidas peaksime sellele probleemile lähenema? Elame ju maailmas, kus osad meist elavad suure küllusemäe otsas (ja sellega kaasnevalt ka prügimäe otsas) ja teised tühjuses ja puuduses. Küsimusele, kuidas maailm terveks ravida, mul vastust ei ole. Aga me kõik saame vaadata enda sisse ja olla ise veidike paremad, veidike hoolivamad. 

Üheks lahenduseks võiks näiteks olla nn Väikese Maja Liikumine (Small House Movement), mis propageerib lihtsamat elamist ja väiksemat ruumihõivet maailmas. Nende inimeste majad meenutavad väljastpoolt pigem treilerit, sest majad on tõepoolest pisikesed, ning enamjaolt ratastel. Aga kas see pole mitte mõnus viis elamiseks? Eriti noorte inimeste puhul, kes ei tea veel, kus sooviksid elada, aga ei taha ka tihti kolida. "Täna tahaksin nautida paksu metsa vaikust, homme hommikul juua kohvi vaadates mere tagant tõusvat päikest ning ülehomme elada suurlinna ääremail." Lihtsalt imeline vabadus ju? Ja väike maja ei tähenda veel, et mugavused peaksid puuduma. Üks noorpaar tegi näiteks postituse sellest, kuidas nad ise endale imelise pisimaja ehitasid, seda saad kiigata SIIT.

 

pildi päritolu

Me kasvatame oma lapsi, et nad mõtleks: work-work-money-money. Kas nad siis hoolivad sinust, kui sa oled vanaks jäänud? Ei, nad saadavad su vanadekodusse ja isegi ei helista, sest ainus, millele nad mõtlevad, on money-money ja meelelahutus. -Abdur Raheem Green 

 

 

 

Raha teeb rõõmsamaks, aga mitte õnnelikumaks. Hoolimine teeb õnnelikuks, kahjuks mõnikord ka väga õnnetuks, aga nii see peabki olema, sest elud otsivad alles oma tasakaalupunkti ning pendeldavad selle ümber. 

Ja põhiline, mis oma suures väsimuses tahan öelda, on:
"Kogu elamusi, mitte asju!"




Kasutatud allikad:

http://www.youtube.com/watch?v=_txWZN96ghE

http://en.wikipedia.org/wiki/Small_house_movement

http://epl.delfi.ee/news/arvamus/consumero-ergo-sum-tarbin-jarelikult-olen-olemas.d?id=51004977
http://www.viralnova.com/tiny-house/
http://statusmind.com/images/2013/08/Witty-Facebook-Status-20701.jpg 
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSNhoLbVFJ4E1iNdSGv8m9lXUl8rQSxWexu9Lr4vNm7-iV5bliWfg

1 comment:

  1. Nii see tänapäeva mentaliteet kölab: work-work-money-money. Vaatasin ka Greeni etteastet ja olen täiesti ühel meelele temaga ja Sinuga samuti! :)

    ReplyDelete